Cara mengatasi masalah ereksi

cara mengatasi masalah ereksi
December 27, 2022 0 Comments

Seksualiti memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan ramai orang. Apabila keadaan tidak lagi berjalan sebagaimana mestinya, kebanyakannya menyalahkannya atas perhubungan yang tidak sesuai . Tetapi kadang-kadang badan cuba untuk mengatakan sesuatu tentang keadaan kesihatannya.
Semakin ramai orang tahu hari ini bahawa seksualiti bukan sahaja soal kualiti hidup tetapi juga boleh menjadi gejala keadaan perubatan yang tersembunyi. Situasi berikut tidak begitu menyenangkan untuk lelaki, tetapi adalah baik ia disebut semasa pemeriksaan rutin supaya doktor dapat mendapatkan gambaran lengkap tentang kesihatan

Lelaki itu tidak lagi berminat dengan aktiviti seksual

Apa yang boleh menjadi punca – testosteron rendah – banyak perkara boleh menyebabkan kehilangan minat dalam aktiviti seksual: tekanan di tempat kerja, tidak berminat pada pasangan , kurang tidur. Apabila perkara di atas tidak terpakai, kemungkinan pesakit mempunyai tahap testosteron yang rendah. Testosteron adalah hormon penting untuk lelaki. Jika nilainya rendah, risiko osteoporosis, diabetes jenis 2, penyakit koronari, sindrom metabolik dan kematian pramatang meningkat – dan satu-satunya gejala mungkin kehilangan nafsu.

cara mengatasi masalah ereksi

Apa yang perlu dilakukan – adalah baik untuk pesakit menentukan tahap testosteronnya, melalui ujian darah yang mudah. Sebaiknya menuai sebelum pukul 10 pagi apabila tahap hormon paling tinggi. Jika tahapnya rendah, doktor keluarga akan merujuk pesakit kepada pakar urologi atau ahli endokrinologi yang boleh mencadangkan alternatif rawatan, yang mungkin termasuk suplemen testosteron .

Pesakit hilang minat dan kadangkala berasa sedih

Apa yang boleh menjadi punca – kemurungan atau ubat antidepresan – kehilangan minat dalam aktiviti seksual adalah tanda klasik kemurungan. Walau bagaimanapun, merawat kemurungan boleh mempunyai kesan sampingan yang sama. Dadah daripada keluarga SSRI (inhibitor pengambilan semula serotonin terpilih) dikaitkan dalam banyak kajian klinikal dengan kehilangan libido pada wanita dan lelaki (ia juga boleh menyebabkan anorgasmia).

Apa yang perlu dilakukan – jika pesakit belum didiagnosis dengan kemurungan dan berasa sedih (selain kehilangan libido dan gejala kemurungan yang lain) perundingan perubatan adalah perlu. Kemurungan klinikal boleh dirawat melalui psikoterapi dan ubat. Jika pesakit sudah dirawat dengan antidepresan, adalah baik untuk meminta doktor menetapkan ubat dari kelas berbeza yang kurang kerap dikaitkan dengan kesan sampingan seksual, seperti buspirone. Juga, rehat ubat disyorkan untuk pesakit yang mengambil SSRI; terdapat doktor yang mencadangkan untuk berhenti mengambil ubat selama satu atau dua hari, secara berkala, untuk meningkatkan libido.

Lebih dan lebih kerap, pesakit tidak dapat mengekalkan ereksi

Apa yang boleh menjadi punca – masalah jantung. Pesakit pertengahan umur, dengan keadaan umum kesihatan yang baik, berat badan berlebihan sedikit mula mengalami masalah ereksi; ia berkemungkinan besar menjadi permulaan penyakit koronari. Dua pertiga daripada lelaki yang mengalami serangan jantung mengalami disfungsi erektil yang mendahului angina kira-kira 3 tahun. Lelaki didiagnosis dengan disfungsi erektil akibat penurunan aliran darah, yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

cara mengatasi masalah ereksi

Apa yang perlu dilakukan – adalah baik untuk pesakit menguji tahap kolesterolnya. Ia tidak normal pada kira-kira 75% lelaki dengan disfungsi erektil. Disfungsi erektil tidak bermakna hanya menjejaskan kehidupan seksual, ia adalah pintu masuk kepada kesihatan vaskular. Dan sebelum keadaan menjadi lebih teruk, adalah baik untuk pesakit mula bersenam dan menurunkan berat badan.

Pesakit tidak boleh mendapatkan ereksi, walaupun sebulan yang lalu ini mungkin

Apa yang boleh menjadi punca – arteri tersumbat, terutamanya jika pesakit juga mengadu sakit kaki – disfungsi sekali-sekala tidak dapat dielakkan kerana penurunan paras testosteron apabila lelaki itu semakin tua. Tetapi apa yang berlaku apabila disfungsi erektil muncul secara tiba-tiba? Penyebab yang jarang tetapi membimbangkan ialah penyakit oklusif aorto-iliac atau sindrom Leriche, penyempitan arteri koronari akibat penyumbatan. Tanda-tanda sindrom Leriche ialah: masalah erektil yang muncul secara tiba-tiba disertai dengan sakit di kaki (terutama di betis) atau di otot gluteal, terutamanya apabila pesakit berjalan atau melakukan senaman fizikal. Orang yang mempunyai masalah sistem saraf (penyakit Parkinson, diabetes, multiple sclerosis) mempunyai risiko yang tinggi, begitu juga dengan perokok dan hipertensi.

Sakit pada zakar semasa hubungan seksual

Apa yang boleh menjadi punca – penyakit Peyronie – adalah keadaan yang jarang berlaku yang boleh berlaku pada mana-mana umur dengan pembentukan parut yang tidak normal di bawah kulit zakar, yang boleh menyebabkan kemunculan titik mengeras (kawasan mengeras) atau menyebabkan zakar melengkung semasa ereksi. Ia sering digambarkan sebagai ketidakselesaan yang berterusan semasa hubungan seksual.

Apa yang perlu dilakukan – ia sentiasa baik bahawa kesakitan dianggap sebagai tanda kesihatan yang penting dan dilaporkan kepada doktor. Punca penyakit Peyronie tidak diketahui, tetapi ia bukan penyakit menular seksual atau kanser (ia biasanya berlaku pada beberapa ahli keluarga yang sama). Tiada rawatan kuratif, walaupun pembedahan biasanya mempunyai hasil yang sangat baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.