besarkan zakar

apakah size zakar normal?

size zakar normal adalah lebih kurang 13.2 sentimeter panjang apabila tegak dan 9.1 sentimeter panjang apabila lembik.
Ia juga kira-kira 11.6 inci lilitan semasa tegak dan 9.3 inci keliling apabila lembik.
Zakar yang lebih besar boleh menyebabkan pasangan anda sakit dan tidak semestinya berkaitan dengan lebih keseronokan.

Terdapat pepatah biasa bahawa saiz penting. Tetapi lebih besar tidak selalu lebih baik apabila ia berkaitan dengan zakar.
Walaupun sesetengah wanita lebih suka zakar yang lebih besar dan apabila zakar yang terlalu besar mungkin tidak memberikan keseronokan tambahan malah boleh menyebabkan kesakitan.

Inilah yang anda perlu tahu tentang purata saiz zakar dan betapa pentingnya.

Dimensi size zakar normal

size zakar normal

Terdapat banyak kajian yang bercanggah mengenai saiz zakar purata, kata Vanessa Marin, ahli terapi seks berlesen dalam amalan persendirian.

Walau bagaimanapun, tinjauan 2014 menggabungkan keputusan 20 kajian terdahulu dan mendapati bahawa saiz zakar purata mungkin sekitar:

13.2 sentimeter panjang apabila tegak
11.6 sentimeter lilitan apabila tegak
9.1 sentimeter panjang apabila lembik
9.3 sentimeter lilitan apabila lembik

Para penyelidik menyatakan, bagaimanapun, bahawa kebanyakan ukuran tegak dilakukan di rumah dan tidak diawasi oleh penyelidik untuk mengesahkan ketepatannya.

Adakah wanita mengambil berat tentang saiz zakar?

Ramai lelaki mungkin bimbang tentang saiz zakar mereka kerana mereka menganggap pasangan mereka lebih suka zakar yang lebih besar, tetapi ini tidak selalu berlaku.

Adakah wanita mengambil berat tentang saiz?

Wanita mementingkan saiz, tetapi tidak seperti yang ditakuti lelaki!” kata Marin.

Terdapat beberapa sebab mengapa wanita tidak semestinya menginginkan zakar yang lebih besar daripada normal.

Wanita ingin dapat merasai rasa kenyang semasa hubungan intim. Tetapi saluran faraj hanya 5 hingga 6 inci panjang apabila seorang wanita terangsang,” kata Marin. Ini bermakna dia boleh merasai kepuasan dengan zakar biasa.
Kebanyakan ujung saraf dalam faraj terdapat pada sepertiga luar, yang paling dekat dengan pembukaan faraj, kata Marin. Ramai wanita tidak akan merasakan banyak sensasi daripada rangsangan yang lebih mendalam.
Serviks, yang merupakan pembukaan kepada rahim, berada di hujung faraj dan zakar yang lebih besar boleh terlanggarnya semasa hubungan seks. “Jika seorang lelaki cukup besar untuk memukul serviks wanita, rasakan juga kesakitan,” kata Marin.
Ia juga penting untuk diingat bahawa bahagian faraj dan vulva yang paling sensitif adalah klitoris, yang tidak dipengaruhi oleh saiz zakar. “Untuk menggembirakan wanita dan membawanya ke orgasme, kemungkinan besar anda perlu memberi tumpuan kepada rangsangan luaran, bukan dalaman,” kata Marin.

Kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa wanita yang paling cenderung memilih zakar yang lebih besar adalah wanita yang mengalami orgasme faraj yang kerap, berbanding orgasma klitoris yang lebih biasa.

Adakah lelaki gay atau biseksual mengambil berat tentang saiz zakar?

size zakar normal

Lelaki gay dan biseksual juga menghadapi kebimbangan sama ada pasangan mereka lebih suka zakar yang lebih besar.

“Lelaki dari semua orientasi cenderung mempunyai kebimbangan tentang saiz zakar mereka,” kata Marin.

Malah, kajian pada 2014 mendapati bahawa lelaki gay dan biseksual lebih cenderung daripada lelaki lurus untuk mengambil berat tentang saiz zakar mereka.

Tetapi dalam banyak kes, pasangan lelaki mungkin tidak mengambil berat tentang saiz zakar. Ini terutama berlaku untuk lelaki dalam peranan menerima atau “bawah”, di mana saiz zakar kurang relevan dengan seks yang memuaskan.

Kajian 2010 mendapati lelaki yang mengenal pasti sebagai bahagian bawah lebih cenderung menilai saiz zakar mereka sebagai purata atau di bawah purata, manakala lelaki dalam peranan sisipan atau “atas” menilai saiz mereka sebagai purata atau melebihi purata.

Kesimpulannya tentang size zakar normal

size zakar normal

Walaupun ramai lelaki bimbang tentang saiz zakar mereka dan sama ada pasangan mereka akan berpuas hati, ia tidak selalu penting.

“Adalah lumrah untuk ingin menjadi lebih besar, tetapi ingat bahawa lebih besar tidak lebih baik,” kata Marin.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun terdapat iklan untuk pembedahan pembesaran yang berisiko, “tiada cara yang berkesan untuk meningkatkan saiz zakar anda,” kata Marin.

Intinya ialah seks boleh memuaskan tidak kira saiz zakar anda, dan anda mungkin memikirkannya lebih daripada pasangan seksual anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.