cara nak tahan lama secara semulajadi

Cara nak tahan lama secara semulajadi

Ejakulasi pramatang berlaku apabila seorang lelaki ejakulasi lebih awal semasa hubungan seksual daripada yang dia dan pasangannya jangkakan.

Selagi ejakulasi pramatang berlaku agak jarang, ia tidak sepatutnya membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika ia menunjukkan dirinya secara berterusan, sebelum atau sejurus selepas memulakan hubungan seksual, ia boleh menjadi masalah. Ejakulasi pramatang adalah perkara biasa. Adalah dipercayai bahawa satu daripada tiga lelaki akan terjejas oleh masalah ini pada satu ketika.

Dalam ejakulasi pramatang, kedua-dua faktor biologi dan psikologi boleh memainkan peranan penting. Walaupun lelaki malu untuk bercakap tentang topik ini, ejakulasi pramatang adalah keadaan biasa dan boleh dirawat.

Ubat, teknik seksual dan psikoterapi atau kaunseling boleh membantu merawat ejakulasi pramatang dan meningkatkan kehidupan seks pasangan. Bagi kebanyakan lelaki, gabungan ini paling berkesan.

Malu jika cepat pancut

cara nak tahan lama secara semulajadi

Walaupun perasaan malu atau malu berkaitan ejakulasi pramatang, anda mesti meminta bantuan. Masalah ini tidak selalu membayangkan kehadiran masalah hubungan lain. Ejakulasi pramatang tidak selalunya mempunyai punca psikologi semata-mata, ia boleh disebabkan oleh beberapa disfungsi erektil. Keadaan ini tidak perlu berterusan sepanjang hayat, ia boleh dirawat. Terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh membantu lelaki mengelakkan pancutan pramatang.

Cara nak tahan lama secara semulajadi yang berkesan

Gabungan beberapa rawatan adalah penyelesaian yang paling berkesan

Bagi kebanyakan lelaki, bukan hanya satu punca ejakulasi pramatang. Masalah itu mesti ditangani, baik dari sudut psikologi, perubatan dan seksual. Pasangan boleh meminta kaunseling pasangan untuk mencapai tahap kepuasan yang tinggi pada masa yang sama.

cara nak tahan lama secara semulajadi

Masalah boleh diselesaikan

Untuk menghapuskan ejakulasi pramatang daripada hidup anda, anda boleh menggunakan beberapa teknik yang boleh membantu anda mengawal keadaan. Ahli pasangan boleh bertindak bersama-sama untuk mencegah masalah ini, yang boleh mengganggu kepuasan seksual kedua-dua pasangan.

4 langkah mencegah pancutan pramatang

  1. Amalkan teknik berhenti dan mula. Hentikan penetrasi atau rangsangan sebelum mencapai orgasme, tunggu keinginan kuat itu hilang sebelum menyambung semula rangsangan. Anda boleh memicit kepala atau pangkal zakar dengan lembut semasa tempoh pengeluaran atau berhenti ini, jika ini akan membantu mengurangkan keperluan untuk mencapai
  2. Alami pelbagai posisi seksual yang boleh mengurangkan tahap keamatan sensasi, mengurangkan ketegangan otot yang diperlukan untuk mengekalkannya dan membolehkan anda memberi tumpuan kepada otot yang mengawal ejakulasi.
  3. Cuba melancap satu atau dua jam sebelum melakukan hubungan seks. Anda boleh membawa pasangan anda ke tahap keghairahan maksimum sebelum memulakan tindakan seksualnya, terlibat dalam permainan hubungan bukan seksual untuk membantu mengurangkan tekanan psikologi, yang boleh meningkat dengan permulaan ejakulasi pramatang.
  4. Gunakan pelincir dengan peranan desensitisasi dan sapukan kondom untuk mengelakkan penyebaran pelincir pada kulit pasangan anda.
cara nak tahan lama secara semulajadi

kata akhir tentang tahan lama

Dalam banyak kes, ejakulasi pramatang akan sembuh dengan sendirinya tanpa memerlukan rawatan perubatan.

Mempraktikkan teknik relaksasi atau menggunakan kaedah hiburan yang berbeza boleh melambatkan berlakunya orgasme. Bagi sesetengah lelaki, menghentikan pengambilan alkohol, tembakau atau dadah haram boleh meningkatkan kawalan ejakulasi .

Doktor boleh menunjukkan amalan teknik tertentu oleh kedua-dua pesakit dan pasangannya, yang membantu untuk melambatkan berlakunya orgasme. Teknik ini melibatkan mengenal pasti dan mengawal sensasi yang membawa kepada ejakulasi dan menyampaikannya kepada pasangan.

Pilihan lain ialah menggunakan kondom untuk mengurangkan sensitiviti zakar atau mencuba posisi lain (seperti posisi di mana pesakit berbaring telentang) semasa hubungan seks. Kaunseling psikologi boleh mengurangkan kebimbangan.

Ubat yang dipanggil selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs), seperti fluoxetine, paroxetine dan sertraline, kadangkala digunakan dalam rawatan ejakulasi pramatang, kerana salah satu kesan sampingannya ialah perencatan orgasme. Penggunaannya dalam rawatan ejakulasi pramatang tidak berkaitan dengan penggunaannya dalam rawatan kemurungan.

Pakar menasihatkan rombongan pesakit yang diberi ubat antidepresan untuk memerhatikan tanda-tanda percubaan membunuh diri. Mereka mesti berwaspada terutamanya pada permulaan rawatan atau apabila dos ditukar.

Peningkatan dalam kebimbangan, kehadiran serangan panik, pergolakan, kerengsaan, impulsif, permusuhan dan kemarahan juga harus dipantau. Mengikuti tanda-tanda ini adalah lebih penting pada kanak-kanak, kerana mereka tidak dapat mengawal impulsif mereka dan mempunyai risiko bunuh diri yang lebih tinggi.

Ia tidak disyorkan untuk menghentikan ubat secara tiba-tiba, tetapi hanya atas petunjuk doktor.

Leave a Comment

Your email address will not be published.