saiz zakar normal

Apa Saiz zakar normal?

Mari bercakap tentang saiz zakar normal Jika anda percaya iklan internet yang mempromosikan semua jenis ubat dan kaedah untuk mendapatkan zakar yang lebih besar, agak ramai lelaki mempunyai masalah dengan panjang dan/atau ketebalan zakar mereka.

Biasanya ini adalah masalah khayalan, kerana orang menganggap mereka mempunyai zakar yang terlalu kecil (berbanding mungkin dengan beberapa pelakon lucah) atau kerana dianggap wanita jatuh cinta pada zakar yang besar. Walaupun ramai wanita menganggap panjang zakar adalah penting, beberapa kajian menunjukkan bahawa tidak ada hubungan antara saiz zakar dan kepuasan dengan kehidupan seksual. Jadi anda tidak memerlukan zakar yang besar untuk menjadi kekasih yang baik. Zakar tegak 7 cm sudah cukup untuk melakukan hubungan seks yang baik.

Bagaimana anda boleh mengukur zakar anda?

Jika anda ingin tahu berapa panjang zakar anda (kedua-dua lembik dan tegak), ukur dengan pita pengukur di bahagian atas (bahagian perut). Dari tulang kemaluan, di mana zakar bermula, ke hujung glans kerana ia dilanjutkan ke panjang maksimum. Lilitan diukur pada bahagian paling tebal.

Fakta tentang saiz zakar normal

saiz zakar normal

Zakar lelaki dewasa rata-rata 9.8 cm panjang dengan lilitan 8-12 cm apabila dilonggarkan, manakala tegak purata 14.8 cm dengan lilitan 12-13 cm. Untuk menjadi jelas, ‘purata’ tidak sama dengan ‘biasa’. Zakar yang lembik 6 hingga 11 cm dan yang tegak 11 hingga 20 cm dianggap ‘normal’. Zakar lembik yang lebih kecil daripada 6 cm dianggap kecil (micropenis), lebih besar daripada 11.5 cm dianggap besar. Zakar tegak yang lebih kecil daripada 10 cm hanya berlaku pada 1 dalam 5000 lelaki, lebih besar daripada 22 cm hanya berlaku pada 1 dalam 10,000 lelaki.
• Dalam cuaca sejuk atau dalam air sejuk, zakar dan skrotum mengecut, zakar selalunya antara 2 dan 5 cm panjang.

Zakar mula membesar semasa baligh. Apabila maksimum dicapai bergantung dari orang ke orang. Sesetengah kanak-kanak lelaki sudah mempunyai zakar yang besar pada usia empat belas tahun, yang lain memerlukan masa sehingga 17-18 tahun. Kanak-kanak lelaki dengan zakar ‘kecil’ tidak perlu panik segera.

Di bawah adalah beberapa saiz zakar normal purata (dalam ereksi). Sekali lagi, ‘purata’ tidak sama dengan ‘biasa’.

UmurPanjang (dalam cm)cm)Lilitan (dalam cm)
127-10.47.6
138.7-13.69.9
149.8 -14.610.1
1511.8 – 15.310.6
1612.5 – 15.711.0
1713.5 – 15.911.3
1813.7 – 1611.7

Saiz zakar mengecil mengikut usia

saiz zakar normal

Dari kira-kira umur 60 tahun, zakar yang tegang sering menjadi satu atau dua sentimeter lebih pendek.
• Saiz zakar normal yang lembik tidak selalu menunjukkan saiz zakar yang tegang. Dengan ereksi, zakar kecil biasanya bertambah panjang lebih daripada zakar besar. Bagi seseorang yang mempunyai zakar kecil semasa berehat, saiz zakar yang tegang mungkin melebihi purata. Perkara sebaliknya juga berlaku.
• Sama ada ketinggian memainkan peranan, dan lelaki tinggi mempunyai zakar yang lebih panjang, tidak pasti sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dikatakan terdapat hubungan songsang antara saiz badan dan panjang zakar: lelaki yang lebih tebal dengan Indeks Jisim Badan (BMI) yang tinggi sering kelihatan mempunyai zakar yang lebih pendek.
• Adalah mitos bahawa terdapat hubungan antara panjang zakar dan saiz kasut. Oleh kerana lelaki tinggi biasanya juga mempunyai kaki yang lebih besar, mungkin terdapat sambungan tidak langsung.
• Satu korelasi didapati dengan panjang jari. Semakin panjang jari telunjuk, semakin besar peluang zakar yang lebih panjang.
• Terdapat tanda-tanda bahawa purata panjang zakar telah berkurangan dalam beberapa dekad kebelakangan ini – sudah tentu berkadaran dengan peningkatan panjang badan – tetapi penurunan ini masih belum cukup dibuktikan secara saintifik.
• Jonah Falcon Amerika secara rasmi mempunyai zakar terpanjang di dunia: 24 sentimeter apabila lembik, 34 sentimeter apabila tegak, dan 20 sentimeter dalam lilitan.

jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang saiz zakar normal anda komen di bawah

Leave a Comment

Your email address will not be published.