zakar kecil

Apa yang menyebabkan zakar kecil?

Mereka yang menganggap mereka mempunyai zakar kecil mungkin mengalami kesukaran dalam bidang seksual. Hubungan seksual, sebenarnya, hanyalah salah satu daripada banyak cara untuk menikmati hubungan dengan pasangan dan apabila lelaki itu bimbang atau bimbang tentang saiz zakarnya, ia seolah-olah dia membina penghalang yang menyukarkan untuk mencapai kepuasan peribadi dan daripada pasangan.

Perlu diingat bahawa walaupun ramai lelaki yakin bahawa mereka mempunyai zakar yang kecil, ia sebenarnya hanyalah tanggapan yang salah. Secara klinikal, sebenarnya, mikropenis adalah keadaan yang jarang berlaku : mengikut anggaran yang dibuat antara tahun 1997 dan 2000 di Amerika Syarikat, ia boleh menjejaskan kira-kira 1.5 daripada 10,000 bayi lelaki.

Untuk mempunyai parameter ukuran, zakar lelaki boleh ditakrifkan sebagai mikropenis yang, semasa fasa ereksi, adalah 2.5 kali lebih kecil daripada saiz purata untuk umur dan tahap perkembangan seksual. Malah, dianggarkan saiz zakar bagi orang dewasa ialah 13.24 cm atau 5.21 inci dalam sambungan. Bagi orang dewasa, oleh itu, kita bercakap tentang mikropenis apabila panjang dalam lanjutan kurang daripada 9.3 cm atau 3.66 inci. Oleh itu, zakar tegak 10 cm adalah purata dan zakar 8 cm berada di bawah. Tetapi apakah punca zakar kecil? Mari kita ketahui bersama.

Apakah simptom dan punca zakar kecil?

Seperti yang dijangkakan, zakar kecil jarang berlaku dan biasanya didiagnosis semasa lahir atau semasa pembangunan. Walau bagaimanapun, kebanyakan penghidap mikropenia masih mempunyai alat kelamin dan buah zakar dalaman yang normal, mengekalkan fungsi seksual yang normal, boleh membuang air kecil, melancap, atau mencapai orgasme.

Penyebab zakar kecil adalah berbeza:

zakar kecil

Masalah hormon dan genetik adalah penyebab paling biasa zakar kecil.
Faktor persekitaran seperti pendedahan ibu bapa kepada racun perosak semasa mengandung.
Kekurangan testosteron : Jika janin lelaki tidak menghasilkan testosteron yang mencukupi atau ibu semasa mengandung tidak menghasilkan chorionic gonadotropin yang mencukupi (yang merangsang perkembangan testosteron dalam janin) masalah boleh timbul dan bayi mungkin lebih cenderung untuk dilahirkan dengan lebih kecil. zakar . Tambahan pula, kerana punca zakar kecil juga dikaitkan dengan masalah hormon, individu yang mengalami keadaan ini mungkin mempunyai gejala lain juga. Beberapa diagnosis yang boleh dikaitkan dengan mikropenis termasuk: hipogonadisme hipogonadotropik, sindrom Prader-Willi, sindrom Kallmann, kekurangan hormon pertumbuhan, keabnormalan kromosom, sindrom Laurence-Moon.
Idiopatik : Dalam kes yang jarang berlaku, mikropenis adalah idiopatik, bermakna tiada sebab tertentu.

Cara mengenali zakar yang kecil

Kadangkala bayi yang dilahirkan dengan skrotum bengkak mungkin mempunyai mikropenis. Malah, zakar juga mungkin kurang kelihatan disebabkan oleh pad lemak di sekeliling yang besar – dalam kes ini ia dirujuk sebagai zakar tersembunyi dan boleh berlaku pada orang yang mengalami obesiti. Atau anda mungkin berhadapan dengan kes zakar berselaput, di mana terdapat kulit tambahan yang menghubungkan skrotum dan zakar; dan zakar yang terperangkap, di mana tidak terdapat cukup kulit di sekeliling zakar.

Bagaimana untuk melakukan hubungan seks yang lebih baik dengan zakar yang kecil

Walaupun sindrom zakar kecil boleh menimbulkan masalah psikologi, adalah baik untuk mengetahui bahawa hubungan seks dengan zakar kecil adalah mungkin dan memuaskan.

Ramai lelaki bimbang tentang saiz zakar yang terlalu pendek dan biasanya menganggap mereka di bawah purata walaupun tidak. Menurut kajian 2018, hanya 18.4% wanita mampu mencapai orgasme dengan penembusan faraj sahaja. Sebaliknya, dengan memberi tumpuan kepada teknik seksual lain, seperti seks oral, seseorang boleh berasa lebih yakin dalam interaksi pasangan, sekali gus membawa faktor positif untuk kedua-dua pasangan.

Terapi, diagnosis dan ubat untuk menyembuhkan punca zakar kecil:

zakar kecil

Oleh kerana punca zakar kecil boleh dikaitkan dengan beberapa masalah, nasihat adalah sentiasa berunding dengan doktor , yang akan dapat membuat ukuran yang tepat dan mungkin mendiagnosis keadaan ini. Ramai lelaki, sebenarnya, tidak dapat mengukur zakar mereka dengan betul, atau mereka melakukannya apabila ia dalam keadaan rehat dengan mengesan saiz yang salah.

Dengan bergantung kepada doktor pakar, bagaimanapun, adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang betul dengan bantuan:

Pemeriksaan fizikal
Selain mengukur zakar, doktor mungkin mencari tanda-tanda lain, seperti pad lemak dan pertumbuhan luar biasa.

Ujian darah
Untuk menilai tahap hormon dan menentukan jantina biologi kanak-kanak: dalam kes yang jarang berlaku, sebenarnya, kanak-kanak yang kelihatan mempunyai mikropenis juga mungkin interseks atau mempunyai kelainan kromosom seks.

Diagnostik untuk imej
Ultrasound pelvis atau MRI, untuk menilai alat kelamin dan struktur sekeliling.

Hubungi kami untuk maklumat lanjut atau untuk menempah perundingan.

Di bawah ialah jadual yang berguna untuk memahami purata panjang zakar dari lahir hingga perkembangan:

Umur Purata panjang dalam lanjutan Panjang mikropenis dalam lanjutan
Baru lahir pada 30 minggu 2.5 cm 1.5 cm
Baru lahir pada 34 minggu 3.0 cm 2.0 cm
Bayi sepenuh masa 3.2 cm 2.4–2.5 cm
0–5 bulan 3.9 cm 1.9 cm
6-12 bulan 4.3 cm 2.3 cm
1–2 tahun 4.7 cm 2.6 cm
2–3 tahun 5.1 cm 2.9 cm
3–4 tahun 5.5 cm 3.3 cm
4–5 tahun 5.7 cm 3.5 cm
5–6 tahun 6.0 cm 3.8 cm
6–7 tahun 6.1 cm 3.9 cm
7–8 tahun 6.2 cm 3.7 cm
8–9 tahun 6.3 cm 3.8 cm
9-10 tahun 6.3 cm 3.8 cm
10–11 tahun 6.4 cm 3.7 cm
Dewasa 13.3 cm 9.3 cm

Leave a Comment

Your email address will not be published.