cara meningkatkan hormon testosteron

Cara meningkatkan hormon testosteron

Apakah cara meningkatkan hormon testosteron semula jadi ? Testosteron adalah hormon seks lelaki utama, tetapi wanita juga mempunyai jumlah yang kecil. Ia adalah hormon steroid, dihasilkan dalam testis lelaki dan ovari wanita.

Semasa akil baligh, adalah perkara biasa bagi kanak-kanak lelaki untuk mengalami peningkatan paras testosteron dan mengalami perubahan seperti peningkatan saiz otot, suara yang lebih dalam, pertumbuhan rambut dan perubahan fizikal yang lain. Tahap yang mencukupi adalah penting sepanjang masa dewasa dan sehingga usia tua.

Pada orang dewasa, tahap yang sihat adalah penting untuk kesihatan umum, risiko penyakit, komposisi badan dan hampir semua perkara lain.

Meningkatkan testosteron anda boleh membawa kepada banyak faedah. Kajian telah menunjukkan bahawa ia membawa kepada peningkatan otot yang cepat dan ketara dan peningkatan tahap kecergasan anda. Menariknya, ia juga memainkan peranan penting dalam kesihatan wanita dan kesejahteraan seksual.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua lelaki dan wanita harus mengekalkan tahap testosteron yang sihat. Adalah penting untuk sentiasa berwaspada tentang tahap T anda, terutamanya apabila anda meningkat usia.

Meningkatkan tahap testosteron anda secara semulajadi adalah mungkin melalui beberapa kaedah yang terbukti secara saintifik. Di bawah ialah 5 cara untuk meningkatkan tahap testosteron dengan cepat:

Apa cara meningkatkan hormon testosteron?

Senaman dan Angkat Berat

Senaman adalah salah satu cara paling berkesan untuk kekal sihat dan mencegah banyak penyakit, tetapi ia juga boleh meningkatkan tahap testosteron.

cara meningkatkan hormon testosteron

Orang yang bersenam secara tetap biasanya mempunyai tahap testosteron yang lebih tinggi. Malah, senaman bukan sahaja meningkatkan testosteron mereka, ia juga meningkatkan tahap kecergasan dan masa tindak balas mereka!

Latihan rintangan meningkatkan tahap testosteron dalam badan anda dari semasa ke semasa.

Latihan selang intensiti tinggi (HIIT) adalah salah satu pilihan daripada banyak, tetapi semua jenis senaman sepatutnya memberi manfaat kepada anda.

Makan Protein, Lemak & Karbohidrat

Diet atau makan berlebihan mungkin mempunyai kesan negatif pada tahap testosteron anda. Makan protein yang mencukupi boleh membantu mengekalkan tahap yang sihat dan juga membantu dalam kehilangan lemak. Rendah lemak dikaitkan dengan tahap testosteron yang lebih tinggi.

cara meningkatkan hormon testosteron

Diet yang terdiri daripada karbohidrat berkualiti tinggi juga boleh membantu mengoptimumkan tahap testosteron semasa latihan rintangan.

Walau bagaimanapun, pakar bersetuju bahawa selagi anda mendapat lemak sihat yang mencukupi, maka ia tidak akan menjejaskan tahap testosteron anda atau menjejaskan kesihatan anda.

Diet yang terdiri terutamanya daripada makanan keseluruhan, kedua-dua lemak dan protein, adalah cara terbaik untuk memaksimumkan tahap hormon serta kesihatan jangka panjang.

Dapatkan pelindung matahari atau ambil suplemen vitamin D

Populariti suplemen Vitamin D semakin meningkat.

Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa rempah ini boleh menggalakkan gaya hidup sihat, dan juga boleh berfungsi sebagai penggalak testosteron semula jadi.

Vitamin D dan kalsium mengoptimumkan tahap testosteron pada orang yang lebih tua, yang membawa kepada risiko yang lebih rendah untuk jatuh.

Untuk meningkatkan tahap testosteron dan meningkatkan faedah lain vitamin D, cuba dedahkan diri anda kepada cahaya matahari dengan kerap atau ambil sekitar 3,000 IU suplemen vitamin D3 setiap hari

Ambil Suplemen Vitamin dan Mineral

Faedah multivitamin hangat diperkatakan dan tidak semua boleh disyorkan secara muktamad. Walau bagaimanapun, vitamin dan mineral tertentu mungkin memberi manfaat kepada tubuh manusia.

Kajian baru-baru ini mendapati bahawa suplemen zink dan vitamin B meningkatkan kualiti sperma sebanyak 74%. Di samping itu, zink meningkatkan tahap testosteron untuk atlet, dikaitkan dengan kesuburan dan boleh mengawal sistem imun.

Kajian lain telah mencadangkan bahawa vitamin A, C, dan E boleh menjejaskan tahap hormon anda. Namun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan kesan penuh interaksi ini.

Banyak vitamin berguna untuk pelbagai manfaat, tetapi terdapat beberapa bukti menarik untuk kesan positif vitamin D dan suplemen zink.

Dapatkan Sekurang-kurangnya 7 Jam Tidur Berkualiti Tinggi

cara meningkatkan hormon testosteron

Tidur yang cukup setiap malam boleh memberi kesan positif kepada kesihatan anda. Ia sama pentingnya dengan diet dan senaman. Ia boleh memberi kesan besar pada tahap hormon anda juga.

Jumlah tidur yang sempurna berbeza dari orang ke orang. Satu kajian mendapati bahawa tidur hanya lima jam setiap malam dikaitkan dengan pengurangan 15% dalam tahap testosteron.

Satu kajian jangka panjang memerhatikan bahawa mereka yang tidur hanya empat jam setiap malam mempunyai tahap kekurangan sempadan fungsi kognitif. Satu kajian menunjukkan bahawa untuk setiap jam tambahan tidur, testosteron mencapai tahap purata 15% lebih tinggi.

Walaupun sesetengah orang baik-baik saja dengan kurang tidur, penyelidikan mencadangkan 7-8 jam adalah optimum untuk kesihatan, dan tahap testosteron yang lebih tinggi.

Mengapa Tahap Testosteron Sangat Penting?

Menurut kajian, tahap testosteron lelaki mungkin mula menurun pada usia sekitar 25-30 tahun.

Testosteron rendah telah dikaitkan dengan obesiti dengan peningkatan risiko penyakit dan kematian lebih awal.

Langkah-langkah gaya hidup ini harus diambil untuk menjawab bagaimana anda meningkatkan tahap testosteron. Anda juga akan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan anda sebagai hasilnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published.