senaman merawat mati pucuk

Senaman merawat mati pucuk

Masalah erektil boleh berlaku akibat penuaan badan, senaman merawat mati pucuk akibat penyakit kronik atau kebuntuan seketika yang disebabkan oleh tekanan atau makan besar.

Dalam kes orang yang sihat, disfungsi erektil juga boleh dirawat dengan senaman

Bagaimana Senaman merawat mati pucuk bertambah baik

senaman merawat mati pucuk

Pergerakan memperbaiki masalah erektil pada beberapa bahagian.

Pertama, aktiviti fizikal, walaupun minimum hingga sederhana, meningkatkan keanjalan saluran darah, memastikan aliran darah normal berhampiran organ seksual. Ini adalah kesan semula jadi yang serupa dengan kesan yang dihasilkan oleh ubat-ubatan seperti Viagra. (1, 2)

Senaman yang kerap juga meningkatkan pengeluaran hormon dan neurotransmitter (dopamine, norepinephrine dan serotonin). Mereka menyediakan keadaan kesejahteraan yang berkait rapat dengan kehidupan seks yang memuaskan. (3)

Selain itu, latihan selang intensiti tinggi ( Latihan Selang Intensiti Tinggi – HIIT) menyumbang kepada peningkatan tahap estrogen dan testosteron, aktiviti fizikal yang kerap membawa kepada penurunan lemak badan. Kehilangan pound tambahan adalah faktor penentu dalam mendapatkan semula fungsi seksual. (4, 5)

Menurut laporan yang diterbitkan pada April 2018, aktiviti fizikal adalah elemen penting untuk merawat disfungsi erektil. Laporan itu menganalisis hampir 2,000 kajian yang melihat hubungan antara sukan dan masalah erektil, dan kesimpulannya adalah sebulat suara, malah aktiviti fizikal yang minimum (seperti berjalan-jalan di taman) membantu mengurangkan masalah erektil. (2, 6, 7)

Kebanyakan kajian yang mempunyai keputusan positif dalam merawat disfungsi erektil berurusan dengan latihan fizikal yang melatih otot pelvis. Senaman Kegel, senaman aerobik dan Pilates termasuk dalam kategori ini. Mengamalkan gaya hidup sihat adalah penting untuk kesan sukan yang berkekalan (contohnya, pengambilan kunyit atau buah pala mempunyai kesan afrodisiak). (6, 7, 8)

Senaman Kegel untuk kawasan pelvis

senaman merawat mati pucuk

Senaman pengaktifan otot pelvis boleh memberi kesan yang baik terhadap masalah erektil selepas hanya enam minggu. Menurut kajian, transformasi senaman pelvis menjadi tabiat paling baik diperhatikan 15 bulan selepas memulakan latihan. Di bawah ialah beberapa daripadanya yang boleh anda cuba dalam privasi rumah anda.

Senaman 1

Baring telentang dengan lutut dibengkokkan, tangan bebas di sisi
hembus dan kecutkan otot pelvis (seolah-olah menariknya ke arah anda) selama tiga nafas (tarik nafas-hembus)
pengenalan mereka adalah mudah, walaupun kadang-kadang mereka boleh ditafsirkan sebagai otot punggung, perut, atau kaki. Mengetatkan otot tersebut akan memberikan sensasi yang berbeza di kawasan kemaluan.

Senaman 2

Sama seperti senaman 1, senaman 2 juga tertumpu pada otot pelvis.

duduk di atas tilam atau di birai katil dalam keadaan duduk picit otot pelvis selama tiga nafas (tarik nafas-hembus)
pastikan otot bersebelahan (perut atau punggung) tidak mengecut secara bergilir-gilir.

Senaman 3

Berdiri dengan jarak kaki anda kira-kira 20-30 cm
mengecutkan otot pelvis selama tiga nafas (inspirasi-tarikh tamat).

Apabila teknik telah dikuasai, anda boleh meningkatkan bilangan ulangan. Sebagai contoh, 10 set tiga nafas tiga kali sehari. Latihan tidak sukar, tetapi lebih kerap anda melakukannya, lebih cepat ia akan menjadi kebiasaan.

Senaman aerobik untuk mati pucuk

Kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang mengamalkan senaman aerobik empat kali seminggu (40 minit aktiviti intensiti sederhana setiap sesi) telah melihat peningkatan dalam fungsi seksual. (2)

Senaman aerobik termasuk pelbagai aktiviti: (13, 14, 15, 16, 19)

berbasikal
berlari
mers
mendaki
tukang kebun
mendaki secara semula jadi atau mendaki di dalam bilik yang dilengkapi khas.
kelas berputar di gim (dengan seorang pengajar contohnya)
kotak
memanjat batu
dalam
berenang
tenis
bola keranjang
ski
bola sepak.

Untuk melihat penambahbaikan pertama dalam masalah ereksi adalah perlu untuk melakukan salah satu sukan ini (atau yang lain, itu adalah pilihan anda) selama sekurang-kurangnya 6 bulan.

Walaupun latihan ini nampaknya tidak rumit, ia melatih otot pelvis, sesuai walaupun untuk orang yang tidak boleh membuat pergerakan besar.

Senaman membantu merawat masalah erektil, tetapi ia tidak boleh melakukan segala-galanya. Anda perlu membuat beberapa perubahan dalam diet harian anda juga. Apa yang anda makan, tekanan yang anda hadapi, pengambilan alkohol yang berlebihan, semuanya mempunyai pendapat mereka mengenai kualiti kehidupan seks anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.