mati pucuk

Sebab mati pucuk

Bagi lelaki yang mengalami mati pucuk, sukar untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi yang cukup kukuh untuk melakukan hubungan seks. mati pucuk oleh itu adalah penyakit yang menjejaskan bukan sahaja aktiviti seksual, tetapi juga kualiti hidup orang masing-masing. Ada lelaki yang sesekali mengalami kesukaran sebegitu. Penyebabnya boleh berbilang:

penyakit vaskular: bekalan darah ke zakar boleh dipengaruhi oleh penyakit vaskular (aterosklerosis).
gangguan saraf: saraf yang menghantar impuls ke zakar terjejas. Saraf boleh terjejas oleh strok, diabetes, multiple sclerosis atau penyakit lain.
masalah psikologi: ia boleh menjadi tekanan, kemurungan, kebimbangan.
trauma: campur tangan pembedahan di kawasan pelvis, trauma fizikal.
penyakit kronik/rawatan ubat.

mati pucuk

Oleh itu, seseorang boleh mengalami mati pucuk akibat masalah aliran darah, sistem saraf dan tahap hormon. Terdapat juga faktor psikologi yang boleh menyebabkan mati pucuk (erectile dysfunction of a psychological nature). Anda harus tahu bahawa mati pucuk meningkat dengan usia. Lelaki homoseksual melaporkan kadar disfungsi erektil yang lebih tinggi daripada lelaki heteroseksual, tetapi kajian masih dilakukan untuk mencapai kesimpulan yang jelas.

Masalah utama dalam kes disfungsi mati pucuk fakta bahawa pesakit secara amnya agak keberatan untuk bercakap dengan doktor tentang masalah ini, kerana mereka menganggapnya memalukan. Pada masa kini, disfungsi erektil difahami dari sudut perubatan, ia boleh dijelaskan dan terdapat rawatan untuk menyelesaikan masalah tersebut, termasuk pil untuk disfungsi erektil.

Kami menerangkan dalam artikel ini apakah punca utama disfungsi erektil, bagaimana untuk menubuhkan diagnosis, cara merawat keadaan dan sama ada ia boleh dicegah.

Berikut adalah sebab utama mati pucuk

Kebanyakan kes mati pucuk adalah sekunder, ini bermakna fungsi erektil adalah normal, tetapi menjadi bermasalah dari semasa ke semasa. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, orang itu menghadapi mati pucuk primer, ini bermakna dia tidak pernah mengalami ereksi. Punca disfungsi erektil primer boleh menjadi psikologi atau ia boleh disebabkan oleh keadaan fizikal. Orang yang mengalami masalah ereksi yang berterusan perlu berunding dengan doktor pakar untuk mengenal pasti puncanya. Diagnosis yang ditetapkan dengan betul boleh membantu menyelesaikan masalah seksual. mati pucuk boleh disebabkan oleh banyak faktor.

Sebab fizikal

mati pucuk

Beberapa punca fizikal yang paling biasa disfungsi erektil adalah (1):

penyakit jantung;
kencing manis;
hipertensi;
kolesterol tinggi ;
obesiti ;
Penyakit Parkinson ;
sklerosis berbilang ;
ketidakseimbangan hormon;
sebab struktur atau anatomi zakar;
merokok;
kecederaan di kawasan pelvis, atau pada tahap saraf tunjang;
komplikasi pembedahan;
radioterapi di kawasan pelvis.

Rawatan ubat

mati pucuk

Disfungsi erektil boleh menjadi kesan sampingan beberapa ubat yang ditetapkan. Rawatan ini ditetapkan untuk merawat/meringankan keadaan atau keadaan, tetapi boleh menjejaskan hormon, saraf atau peredaran darah, yang membawa kepada disfungsi erektil. Jika pesakit yang menghadapi masalah sedemikian percaya bahawa masalah itu adalah akibat daripada rawatan, adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor, yang boleh menetapkan ubat yang berbeza. Ubat-ubatan yang boleh menyebabkan disfungsi erektil antara kesan buruk adalah:

diuretik;
antihipertensi;
antihistamin;
antidepresan;
ubat untuk penyakit Parkinson;
antiarrhythmics;
penenang;
relaxants otot;
ubat anti-radang bukan steroid;
hormon;
kemoterapi;
ubat untuk kanser prostat.

Dadah sedemikian menjejaskan sistem saraf pusat dan di samping itu boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah, yang membawa kepada disfungsi erektil yang berterusan.

Terdapat bahan lain yang boleh menyebabkan disfungsi erektil

alkohol ;
amfetamin;
barbiturat;
kokain;
ganja;
opiat;
nikotin;
metadon.

Komplikasi mati pucuk

Komplikasi akibat disfungsi erektil mungkin termasuk

kehidupan seks yang tidak memuaskan;
tekanan;
kebimbangan;
kurang keyakinan diri;
masalah pasangan;
ketidakupayaan untuk mempunyai anak.

Apabila perundingan perubatan disyorkan

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bahawa ereksi tidak boleh diperoleh dari semasa ke semasa, terutamanya jika tekanan meningkat, atau terdapat perubahan mendadak dalam kehidupan. Tetapi jika seseorang tidak dapat mengekalkan ereksi dengan kerap untuk tempoh beberapa minggu, perundingan perubatan adalah disyorkan.

Disfungsi erektil adalah lebih biasa daripada yang anda fikirkan. Ia adalah perlu bagi orang itu untuk bercakap dengan doktor, supaya dia boleh menubuhkan diagnosis dan menetapkan rawatan yang sesuai. Doktor boleh meminta ujian dan penilaian tertentu untuk mengesahkan semua hipotesis.

Rawatan mati pucuk

Terdapat beberapa cara di mana disfungsi erektil boleh diperbaiki.

Senaman

Terdapat senaman yang boleh dilakukan oleh pesakit untuk mengurangkan kesan disfungsi erektil (1):

menguatkan otot lantai pelvis;
senaman aerobik;
berjalan dengan kadar berjaga-jaga.

Produk herba

Dapatkan produk herba yang dipercayai yang tiada kesan sampingan dan 100% selamat

produk herba adalah rawatan terbaik mengambil masa sehingga 4 minggu untuk menyelesaikan masalah

Perundingan psikologi

Terdapat faktor psikologi yang menyebabkan disfungsi erektil:

gangguan tekanan selepas trauma;
kemurungan / kebimbangan.
Semasa sesi, ahli psikologi bercakap dengan pesakit tentang:

faktor tekanan dan kebimbangan utama;
perasaan pesakit tentang seks;
kemungkinan pemikiran yang boleh menjejaskan kesejahteraan seksual.

Pembedahan disfungsi erektil

mati pucuk

Jika ubat-ubatan dan senaman tidak memperbaiki keadaan, doktor boleh mengesyorkan rawatan pembedahan. Terdapat 2 prosedur yang boleh digunakan:

implan : pakar bedah meletakkan implan zakar (prostesis) di dalam zakar. Prostesis ini biasanya dikhaskan untuk kes disfungsi erektil yang teruk, iaitu mereka yang tidak bertindak balas terhadap rawatan tradisional.
pembedahan vaskular : tujuan campur tangan ini adalah untuk membaiki arteri yang tersumbat. Intervensi jenis ini biasanya dilakukan dalam kes pesakit yang mengalami trauma pelvis yang membawa kepada kecederaan vaskular. Campur tangan sedemikian membantu memulihkan aliran darah ke zakar. Setiap campur tangan pembedahan mempunyai kelebihan dan kekurangan, ini mesti dibincangkan terlebih dahulu dengan doktor

Leave a Comment

Your email address will not be published.