mati pucuk

Tanda mati pucuk lelaki

Kita akan membincangkan tentang tanda mati pucuk mula-mula kita bincangkan  mati pucuk. Mati pucuk atau mati pucuk adalah salah satu masalah terbesar yang boleh dihadapi oleh seorang lelaki. Penyakit ini ditakrifkan oleh ketidakupayaan berterusan untuk mengekalkan ereksi yang memuaskan untuk hubungan seksual.

Utama tanda mati pucuk

Disfungsi erektil atau mati pucuk adalah kesukaran lelaki untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi. Kadang-kadang ini hanya muncul dalam situasi tertentu. Seorang lelaki boleh mendapat ereksi semasa melancap atau dia boleh mendapati bahawa ereksi hadir apabila dia bangun, tetapi dia mungkin tidak dapat mengalami ereksi dengan pasangan seksualnya.

Dalam keadaan ini, ada kemungkinan punca utama adalah psikologi. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami disfungsi erektil, tanpa mengira keadaan, mungkin sebab utama adalah sifat fizikal.

Punca fizikal mati pucuk

tanda mati pucuk

Penyebab fizikal biasa disfungsi erektil termasuk:

kerosakan pada arteri (terutamanya dalam kes lelaki tua yang menderita tekanan darah tinggi)
kencing manis
merokok
pengambilan alkohol yang berlebihan
obesiti
keadaan fizikal yang lemah
kesan sampingan sesetengah ubat
kesan dadah rekreasi seperti kokain.

Rawatan

Rawatan bergantung kepada punca utama mati pucuk. Langkah pertama ialah berbincang dengan doktor keluarga atau pakar seks. Kami akan cuba mengesan punca fizikal dan, jika perlu, kami akan mengesyorkan ahli psikoterapi khusus dalam merawat masalah ini. Ia juga boleh membantu untuk berkomunikasi dengan pasangan anda tentang masalah itu. Kaunseling seksual boleh menjadi pilihan lain.

Dalam dekad yang lalu, pelbagai ubat telah ditemui yang boleh membantu lelaki mendapatkan dan mengekalkan ereksi, yang berfungsi untuk kebanyakan mereka yang terjejas, tanpa mengira puncanya. Walau bagaimanapun, mereka tidak berguna untuk semua orang dan terdapat kesan buruk yang penting.

Kaedah rawatan termasuk pam vakum atau implan zakar, tetapi juga terapi intrauretra dengan pelet, serta suntikan zakar. Pesakit, bersama-sama dengan doktor, akan menentukan rawatan yang paling berkesan untuk anda.

Untuk mengurangkan risiko mati pucuk, elakkan merokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan, makan sihat, kerap bersenam, berehat dan berehat.

Perubahan gaya hidup

Gejala disfungsi erektil selalunya boleh diperbaiki melalui perubahan gaya hidup, yang berperanan mengurangkan kesan faktor risiko yang diketahui mencetuskan mati pucuk. Antaranya ialah:

penurunan berat badan – jika anda berlebihan berat badan
berhenti merokok
penggunaan alkohol sederhana
mengelakkan pengambilan ubat-ubatan atau ubat-ubatan haram – bersenam secara teratur
pengurangan tekanan
Perubahan ini juga boleh membantu meningkatkan keadaan kesihatan umum. Menurunkan berat badan membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (keadaan yang menjejaskan jantung dan saluran darah).

Jika anda menggunakan ubat yang boleh menyebabkan mati pucuk dan tiada rawatan alternatif, doktor mesti membincangkan aspek ini dengan anda. Adalah penting untuk tidak menghentikan rawatan dengan ubat tanpa memberitahu doktor, walaupun antara kesan buruknya adalah mati pucuk.

tanda mati pucuk

Dalam sesetengah kes, anda boleh menggunakan produk herba yang benar-benar diuji dan selamat supaya anda boleh memulihkan masalah tetapi mesti berhati-hati apabila membeli produk secara dalam talian atau luar talian kerana terdapat banyak penipuan yang boleh menjual produk palsu yang akan menimbulkan masalah lebih banyak lagi. pastikan apabila anda membeli produk hanya beli daripada penjual yang dipercayai

Leave a Comment

Your email address will not be published.